Lídia Borház

Címünk: 8251 Zánka, Rákoczi u. 112.

Tel/fax: +36-30/544-2238

Email: varga.andras@lidiaborhaz.hu

Web: www.lidiaborhaz.hu

Nyitva tartás:

előre bejelentkezés szerint

Befogadóképesség:

Borkóstoló: 20 fő,
Szállás: 12 fő

Szolgáltatásaink:
  • Szállás-önálló lakrész fürdőszobával, konyhával

  • Borkóstolás borkorcsolyával

  • Borvásárlás, kóstolással, díszcsomagolás

  • Wifi

Lídia Borház LogóPincészetünk a Veszprém megyei Zánkán, a Balaton északi partján található, Balatonfüredtől 20 km-re. A földterület, ahol 1990-ben borászkodni kezdtünk, valamikor a dédnagyszülők birtoka volt; az ő örökségüket visszük tovább a szőlőműveléssel, bortermeléssel. Kezdetben a családtagok munka mellett próbáltak eleget tenni az egyre komolyabb és egyre nagyobb kihívást jelentő feladatoknak. Mikor világossá vált, hogy a gazdaság akkorává nőtte ki magát, ami már teljes embert kíván a testvérek, férj, feleség, gyerekek és a nagymama elkötelezte magát a vállalkozás mellett.

Lídia Borház ZánkaA birtok ekkorra már 16 hektárra duzzadt. Először “Varga és Havasi család” néven népszerűsítettük a borainkat, majd néhány év elteltével az agilis dédnagymama emlékének adózva a Lídia Borház nevet kezdtük használni. A növekvő bormennyiség, a piaci és a vevői igények miatt új beruházások, fejlesztések váltak szükségessé: a 90-es évek közepétől folyamatosan növeltük az acéltartályaink számát, így növelve a tárolókapacitást. 2000-ben egy korszerű palackozót vásároltunk, majd 2002-ben új traktorral is bővítettük a gépparkot. A kezdeti színes címkesorozat helyét elegáns arannyal nyomott, a nagyszülők képével ellátott címke vette át, ezzel erősítve meg a borház tradicionális jellegét. Mivel a 90-es évek végétől folyamatosan részt vettünk boros rendezvényeken, új, a többitől eltérő formájú, a hagyományos Balaton-felvidéki pincéket idéző kitelepülő pavilont építettünk. 2005 karácsonyára új üzletet nyitottunk Veszprémben.

A következő fordulópont 2009-ben jött el, amikor a család frissen végzett kertészmérnök tagja, Csaba átvette a vállalkozás szőlőtermesztéssel kapcsolatos részét és a család egy másik fiatal tagja, András elkezdte aktívan kivenni a részét a borászati, kereskedelmi teendőkből. A 2012-es év kezdetétől, a növekvő igények miatt felkészültünk a borkóstolók szállással való kiszolgálására is, valamint megnyitottuk web áruházunkat.

Lídia vinotékaA Lídia Borház saját terméséből előállított borait kellemes környezetben, a pincében és vinotékában lehet fogyasztani, valamint hordós vagy palackos kiszerelésben -akár web áruházon keresztül is- megvásárolni. A kiváló termőhelyeken szüretelt szőlőből szakmai igényességgel erjesztett borokat, a hagyományos technológiát korszerű eljárásokkal ötvözve érleljük és egyre növekvő hányadban palackozzuk.

Szőlészetünkben a tájegységre legjobban jellemző szőlőfajta, az Olaszrizling található legnagyobb hányadban. Az évek folyamán törekedtünk más nemes fajták telepítésére is, így ma már a főfajta mellett megtalálható az Ottonel muskotály, a maga illat,- és zamatgazdagságával; a Szürkebarát különleges minőséggel; a kemény és férfias Juhfark; a Zweigelt, melyből a vörösbor mellett rozét is készítünk és a Kékfrankos a Tihanyi-félszigetről.